Makeblijde.nl Nieuws Europa’s culturele verschillen: De zakenwereld

Europa’s culturele verschillen: De zakenwereld

Europa’s culturele verschillen: De zakenwereld

De zakenwereld in Europa verschilt enorm van die hier in Amerika. En terwijl sommige van deze verschillen heel subtiel zijn, zijn andere juist heel extreem. De Europese Unie heeft een cultuur geschapen die divers is en rijk aan geschiedenis – iets wat ontdekt moet worden door elke reiziger die er doorheen reist. Deze post zal vijf culturele verschillen tussen de Amerikaanse en de Europese cultuur belichten die je je misschien nog niet gerealiseerd hebt.

Als bedrijven zich op de wereldmarkt wagen, moeten ze zich bewust zijn van de manier waarop verschillende culturen over de hele wereld zaken doen. Globalisering biedt vele kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals het respecteren van de gewoonten en waarden van andere landen; zelfs binnen Europa kunnen de normen per land verschillen, waardoor de manier van begroeten of het geven van geschenken sterk kan verschillen van de gewoonten in het thuisland (e). Dit artikel bespreekt enkele basisprincipes van internationale handel voor bedrijven die hun goederen internationaal willen verkopen en daarbij rekening willen houden met deze culturele verschillen om de klanten niet te beledigen bij elke stap tijdens het productieproces.

Hoe zit het in ons eigen land?

Wanneer mensen elkaar in een zakelijke omgeving tegenkomen, schudden ze elkaar de hand. Dit gebeurt zowel bij aankomst als bij vertrek, als teken van respect voor de betrokkenen of als teken dat men elkaar die dag heeft ontmoet. Een kleinigheid die wij allen kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt!

Nederlanders zijn direct en draaien er niet omheen. Zij zullen snel beslissingen nemen en compromissen sluiten wanneer zij onderhandelen met andere landen of individuen, zodat beide partijen voordeel hebben van de situatie.

Nederlanders zijn vrij conservatief als het gaat om zakelijke pakken. Ze dragen meestal een pak dat op maat gemaakt moet zijn en geschikt voor de werkomgeving – te opzichtig of onthullend zal je niet warm onthaald worden door je collega’s! Mannen dragen vaak geen overhemden met manchetten die tot voorbij hun handen reiken, terwijl vrouwen de voorkeur geven aan jurken – maar beide geslachten trekken ’s avonds wel hun jasje uit voordat ze hun werk achterlaten.

Het is niet gebruikelijk om geschenken aan te bieden tijdens een zakelijke bijeenkomst. Wanneer iemand echter wordt uitgenodigd in het huis van een ander en hem gastvrijheid wordt verleend met eten of drinken, zijn er enkele gebruikelijke beleefdheidsvormen die in acht moeten worden genomen, waaronder het geven van bloemen of wijn als gastvrouwgeschenk

De volgende passage lijkt misschien op een ongemakkelijk gesprek, maar wees gerust, het is met opzet zo geschreven omdat het doel niet is je alleen maar te vertellen wat er is gebeurd; in plaats daarvan willen we dat deze woorden inzicht verschaffen, zodat zelfs als iets nu niet logisch is nadat je het later nog eens hebt gelezen (of helemaal niet!), de dingen misschien op hun plaats gaan vallen.

Zo doen ze het in Frankrijk

Bij het begroeten van mensen in Frankrijk is het de gewoonte dat iedereen die aanwezig is op het evenement elkaar de hand schudt. De manier waarop dit gebeurt, hangt af van wat u aan het doen bent en wie er nog meer met u aanwezig is bij een sociale of professionele interactie. Als er slechts één andere persoon bij uw ontmoeting is, biedt hij/zij misschien eerst zijn/haar hand aan. Terwijl anderen geduldig wachten tot alle betrokken partijen klaar zijn met het uitwisselen van beleefdheden voordat ze in plaats daarvan een luchtkus geven tussen vrienden.

De Fransen staan bekend om hun stiptheid, zakelijke houding en formele manier van spreken. Spreek elkaar met respect aan of gebruik alleen “Monsieur” als je wilt dat ze denken dat je het serieus meent . De hiërarchie in Frankrijk is strikt; hooggeplaatsten hebben het laatste woord over beslissingen waarbij anderen betrokken zijn, of men die situatie nu leuk vindt of niet! Ze doen er langer over dan anderen om iets te beslissen omdat vergaderingen nooit op voorhand worden gepland (dit betekent natuurlijk niet dat ze niet komen opdagen).

Als het op zakelijke kleding aankomt, houden de Fransen er meer op na dan enig ander land in Europa. In tegenstelling tot hun Nederlandse tegenhangers die een blazer dragen tijdens vergaderingen en sociale gelegenheden (zelfs daarbuiten), kiezen de Parijzenaars voor formaliteit met een elegant pak of rokkostuum dat op maat gemaakt kan worden. Of je nu thuis iemand ontmoet of op vakantie gaat! Wanneer u ook wordt uitgenodigd? Een klein cadeautje zoals bloemen wordt altijd gewaardeerd door gastheren en -vrouwen.

En dit zijn de gebruiken in Duitsland

Duitse zakenlieden zijn meesters in de etiquette. Ook zij zullen iedereen in de zaal bij aankomst en vertrek de hand schudden, maar alleen als u zich van tevoren voorstelt! Zorg ervoor dat uw naam wordt onthouden door voor- en achternamen zonder titel te gebruiken wanneer de introductie is voltooid.

In Duitsland is het belangrijk om op tijd te komen en respectvol te zijn. Te laat komen voor een vergadering maakt dat je onbelangrijk of onattent lijkt – twee dingen die Duitsers niet willen van hun vrienden (of werknemers). De eerste vergaderingen zijn bedoeld om elkaar te leren kennen om vertrouwen op te bouwen voordat er harde beslissingen worden genomen op basis van een grondige analyse; dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat er niet over de lunch wordt gesproken, tenzij er van tevoren een soort afspraak tussen collega’s is gemaakt over hoeveel zaken er tijdens etenstijd besproken kunnen worden.

Wat de zakelijke kledij betreft, zijn de Duitsers even formeel en correct als hun Franse tegenhangers. In een meer ontspannen sfeer worden cadeaus alleen uitgewisseld tussen vrienden of familieleden en niet tussen diegenen die uit beleefdheid zijn uitgenodigd – een praktijk die al bestaat sinds ten minste de 10e eeuw na Christus!

In het algemeen bestaat er echter geen standaardgeschenk voor een bepaald land dat overal elders in Europa van toepassing zou zijn. Omdat elke cultuur Kerstmis toch anders viert, maar dit weerhoudt de mensen er niet van om het toch te proberen.

In Engeland doen ze het zo

Wanneer mensen elkaar ontmoeten in een zakelijke omgeving, worden zowel bij aankomst als bij vertrek lichtjes de handen geschud. Zij worden begroet met hun achternaam of titel wanneer het tijd is om te werken (indien niet bekend, schud dan de hardnekkige twijfel weg die zou kunnen blijven bestaan).

Veel mensen weten niet dat het Verenigd Koninkrijk een heleboel culturele regels heeft over wat je moet dragen als je naar een vergadering gaat. Mannen zijn bijvoorbeeld verplicht om een onberispelijk maatpak te dragen, net als vrouwen! Geen blazers (en zeker geen jeans) tijdens de werkuren; het wordt daar ook beschouwd als weekendkledij – tenzij ze een evenement organiseren bij de overheid, dan lijken colberts gepast voor beide geslachten, hoewel stropdassen optioneel kunnen zijn, afhankelijk van wie er aanwezig zal zijn.

Hoewel de geschenken en sociale normen in de verschillende landen verschillen, is het belangrijk de juiste termen te gebruiken wanneer u over Groot-Brittannië spreekt. Bijvoorbeeld: Verenigd Koninkrijk betekent Groot-Brittannië of Engeland; praten over het privéleven van Royals zou naar Britse maatstaven als taboe gesprek worden beschouwd (ook al weten we hoeveel prins William van zijn pad Thai houdt!).

Benieuwd hoe het er in Spanje aan toe gaat?

Wanneer mensen elkaar ontmoeten in een zakelijke omgeving, worden handen geschud met iedereen in de kamer. Bij minder formele gelegenheden omhelzen mannen elkaar of geven ze elkaar een schouderklopje, terwijl vrouwen zowel mannen als vrouwen die ze begroeten een zoen geven; dit geldt natuurlijk ook voor de wangen.

De Spanjaarden houden ervan om mensen op tijd te ontmoeten, maar ze stellen het ook op prijs om uitleg te krijgen als iemand te laat is. Het is niet ongebruikelijk dat ze u vragen naar uw vertraging en ze zullen er begrip voor hebben als het in toekomstige ontmoetingen nog eens gebeurt. Als iemand een spreker onderbreekt terwijl hij of zij aan het woord is? Vat die onderbreking niet negatief op – laat de persoon gewoon uitspreken voordat je verder gaat met wat er eerder werd gezegd.

Spaanse mannen kleden zich conservatief en elegant. Meestal betekent dit pak en stropdas voor mannen of een blouse met rok; schoenen zijn echter erg belangrijk en moeten dus altijd gepoetst zijn als je in het openbaar uitgaat om een outfit compleet te maken! Wanneer het tijd is om geschenken te geven op een evenement – of het nu privé is of niet – dan zijn bloemen en snoep voldoende, mits aangeboden door de gastvrouw(en).

En als laatste vertellen we je over Italië

In Italië schudden mensen elkaar de hand bij het begin en het einde van een zakelijke ontmoeting. Van vrouwen wordt verwacht dat zij niet zelf het initiatief nemen voor de handdruk, maar wachten op hun mannelijke tegenhanger die als eerste zijn hand zal aanbieden. In een meer ontspannen omgeving, waar bekenden of goede vrienden elkaar een kus kunnen geven, wordt er ook op elke wang gekust.

Als Italiaan moet je altijd stipt op tijd zijn voor zakelijke ontmoetingen. Geef je kaartje als je iemand nieuw ontmoet en zorg ervoor dat zij hetzelfde doen voordat de onderhandelingen kunnen beginnen! Voor meer informele gesprekken is het gebruikelijk om elkaar tijdens het gesprek in de ogen te kijken; ongeacht hoeveel vertrouwen er al is opgebouwd of dat er belangrijke beslissingen op zich laten wachten tot later (wat zal gebeuren).

Italiaanse mannen en vrouwen kunnen zeer formeel zijn wanneer ze zaken doen. Mannen dragen altijd pakken, terwijl de dames de voorkeur geven aan vrouwelijke outfits zoals jurken of rokken boven broeken; het is nooit te veel voor beide geslachten!

Een cadeau mag niet op iemands plank blijven staan nadat hij of zij er een heeft gekregen – Italianen vinden dat onbeleefd, dus als je samen antiek gaat kopen tijdens je reis, kun je misschien overwegen om in plaats daarvan iets anders mee te nemen (zoals een heerlijke wijn!). En vergeet het tonen van waardering niet – het uitwisselen van geschenken lijkt in het begin misschien wat stijfjes, maar al snel zal iedereen willen hebben wat er gegeven is, want laten we eerlijk zijn…het was niet goedkoop!!!