Makeblijde.nl Nieuws 7 tips om te netwerken op een conferentie

7 tips om te netwerken op een conferentie

7 tips om te netwerken op een conferentie

Netwerken is een belangrijk onderdeel van elke conferentie. Het is een geweldige manier om nieuwe contacten te leggen, potentiële partnerschappen te leren kennen en uw professionele reputatie op te bouwen. Maar het kan moeilijk zijn om te weten hoe je precies moet netwerken op conferenties. Hier zijn 7 tips om het meeste uit uw volgende evenement te halen.

Netwerken is in veel bedrijfstakken de sleutel tot succes. Een goed functionerend netwerk zal u helpen een concurrentievoordeel te behalen of net dat beetje meer effectiviteit als manager dan anderen, maar laat u niet misleiden door te denken dat u door uw kennis; niet alles kunt weten.

Het is nooit een probleem als je iets niet weet, zolang iemand maar bereid is om zijn kennis met je te delen. Netwerken kan een gemakkelijke manier zijn om de informatie te vinden die we nodig hebben en het netwerken aangenamer maken door te socializen.

Netwerken is de sleutel tot succes in het bedrijfsleven! De juiste contacten zullen je helpen allerlei informatie te vinden, maar eerst moeten ze je intenties vertrouwen. Om deze mensen mee te krijgen zijn hier enkele tips die ik nuttig heb gevonden bij het netwerken:

-Wees open over wie JIJ bent en waarom dat zo belangrijk is – Maak jezelf uiterst sympathiek door vriendelijk te zijn zonder te persoonlijk te worden of leugens te verspreiden; gewoon interesse tonen kan mijlenver gaan…en hé misschien zelfs iemand op andere gedachten brengen?  Hoe werkt dit eigenlijk? Simpel eigenlijk omdat een persoon die zijn verhaal vertelt aantrekkelijk wordt door relateerbaarheidsfactoren als het goed gedaan wordt (hoop ik).

Draag een speldje

In de wereld van vandaag is het niet altijd gemakkelijk om iemand te benaderen. Als je verlegen bent en niet gemakkelijk van je bureau of stoel opstaat als je met een potentiële zakenpartner praat, draag dan iets waardoor ze zullen opvallen welke knoop er van hun revers afspringt – zoals deze populaire Venetiaanse maskerspeld! Tijdens vergaderingen zijn er vaak mensen die vragen: “Waar heb je dat vandaan?” Ik antwoord eenvoudig: “Ik heb mijn masker afgedaan voor goede deals Meestal gaan ze dan weer weg en laten ze me eindelijk met rust, dus doe de volgende keer gewoon wat het beste werkt waar JIJ je prettig bij voelt. Wat betekent dat iedereen zich vrij moet voelen om te doen wat hij of zij nodig heeft, zonder schaamte op welk moment dan ook, want geluk begint van binnen.

Loop rond met een boek onder je arm

Als je naar een netwerkevenement gaat, is het altijd het beste om zakelijke boeken bij je te hebben. Zorg ervoor dat de titelpagina naar voren is gericht en verwacht regelmatig vragen als “Wat is dat voor boek?” of zelfs “Wil ik hier mijn exemplaar van?”. Een uitstekende kans om met iemand in contact te blijven nadat u hem persoonlijk hebt ontmoet.

Probeer gelijkgestemde aan te trekken

Deze tip is vergelijkbaar met de eerste, maar deze keer is hij bedoeld voor mensen die golffan zijn. Als je een speld draagt met een atleet of sportman erop, wees er dan klaar voor, want ze zullen zich in een mum van tijd aanmelden!

Scheef kledingstuk

Symmetrie is iets waar mensen zich van nature toe aangetrokken voelen, en het kan onmiddellijk opvallen in iemands kleding als die een onvolkomenheid heeft. Knoop je blouse scheef of draai je stropdas links in plaats van rechts – je merkt het meteen als iemand naar je toe loopt! De volgende keer dat dit gebeurt, verontschuldig je je gewoon en praat verder alsof er voordien toch niets gebeurd is ;).

Ga naast iemand zitten die je niet kent

Mensen zijn sociale wezens en het is natuurlijk voor mensen om nieuwe kennissen te willen maken in de groep. Dit betekent vaak dat ze naast of tussen vreemden gaan zitten op netwerkevenementen zoals vergaderingen en conferenties – doe dit niet! Probeer altijd tegenover iemand te gaan zitten die u niet kent, want een gesprek volgt meestal onmiddellijk daarna.

Glimlachen en oogcontact werken bijna altijd

Je zult niet veel mensen uitnodigen om je te ontmoeten als je ogen geen contact maken en/of ze koud overkomen. Een glimlach geeft aan dat ik open sta voor nieuwe connecties, dus we kunnen doorgaan met de introductie door naar elkaar terug te glimlachen!

Stel vragen

Dus je bent nieuw in de stad en je kent niemand? Pas tip 6 toe in combinatie met een vriendelijke vraag: Kan ik je rondleiden, wie is wie?