Makeblijde.nl Nieuws Tips voor het geven van een goede Powerpoint Presentatie

Tips voor het geven van een goede Powerpoint Presentatie

Een goede Powerpoint presentatie kan het verschil betekenen tussen een geslaagde en een mislukte zakelijke bijeenkomst. Zonder een sterke presentatie kunt u uw medewerkers net zo goed vanaf hun laptop laten voorlezen. Met de juiste tips en trucs kun je presentaties geven die boeiend en interessant zijn en tegelijkertijd belangrijke informatie op een licht verteerbare manier overbrengen. In deze blogpost behandelen we enkele van onze favoriete manieren om ervoor te zorgen dat je volgende PowerPoint niet alleen informatief is, maar ook memorabel!

Steeds meer mensen geven presentaties met PowerPoint. Met het eenvoudig te gebruiken programma kun je snel een presentatie op je computer maken die het anderen gemakkelijker maakt om te begrijpen wat er in vergaderingen gebeurt als ze niet in de buurt zijn van iemand die alle informatie vers in het geheugen heeft, zoals ik!

Sommige bedrijven gebruiken deze methode vanwege de gemaksfactor – waardoor ze tijd besparen van elke dag op verschillende tijdstippen te vergaderen; en ook om ervoor te zorgen dat er niets belangrijks wordt weggelaten of ondergewaardeerd door toeval (of ontwerp).

Gebruikmaken van Powerpoint

PowerPoint is een uitstekend presentatiemiddel omdat het u in staat stelt uw betekenis duidelijk te maken. Een goede PowerPoint accentueert de belangrijke punten en trekt de aandacht weg van onbelangrijke punten, wat het gemakkelijker maakt voor mensen die goed luisteren of kijken, maar niet allebei.

Belangrijk voor het geven van een goede Powerpointpresentatie

Het geven van een succesvolle Powerpoint presentatie heeft alles te maken met aandacht voor detail. U moet niet alleen goed opletten bij het maken en voorbereiden van uw dia’s, maar ook hoe goed voorbereid de grote gebeurtenis lijkt vanuit het perspectief van de toehoorders als ze het zien gebeuren in real time! Hieronder hebben we een aantal snelle tips op een rijtje gezet die ervoor zullen zorgen dat alles soepel verloopt tijdens deze belangrijke gelegenheid:

Begin op tijd. Vergeet niet alle materialen die nodig zijn, zoals 3 ringbanden vol met notities of hand-outs, afhankelijk van wat er van tevoren is gepland door een organisator als er meer informatie nodig is voordat je live gaat. Doe dan wat er nu gedaan moet worden, zodat er op het laatste moment niets uitvalt.

Apparatuur

Dit is een heel belangrijk punt. Apparatuur kan altijd kapot gaan of dienst weigeren op het laatste moment, dus je moet al je printouts bij de hand hebben voor het geval dat!

Zorg ervoor dat er een verlengsnoer beschikbaar is als dat nodig is -Stel de winkel op in de buurt van een stopcontact en een computer met projectorsoftware geïnstalleerd (of gebruik een draagbaar apparaat). Zorg ervoor dat niemand voorbij loopt zonder te zien wat er tijdens de opbouw gebeurt.

De inhoud van de presentatie

Je moet rekening houden met de hoeveelheid tekst die je in je presentatie gebruikt. Lange zinnen kunnen moeilijk zijn voor kijkers, en ze zijn ook niet zo vriendelijk voor hun ogen; terwijl korte stukjes gemakkelijker te lezen zijn, maar belangrijke informatie kunnen missen die door langere passages (trefwoorden) wordt overgebracht.

Een PowerPoint moet alleen trefwoorden bevatten binnen de inhoud, omdat het helpt om beter te onthouden wat er gezegd is als er minder woorden zijn.

Uiterlijk van de presentatie

Geen achtergrondkleuren, lettertypes en goed formaat. Dit is een veel betere manier om uw presentatie gemakkelijker te maken voor de ogen van degenen die ernaar moeten kijken! Gebruik geen overbelichte foto of iets anders dat alleen maar ruimte inneemt tussen de inhoud die u wilt dat ze zien, wat kan afleiden van wat het belangrijkste is: uw boodschap zelf.

Als je op zoek bent naar een manier om je presentatie wat meer pit te geven, kan animatie net datgene zijn wat je nodig hebt. Maar! Animaties kunnen even wennen zijn. Ze zijn niet altijd vriendelijk van toon en hebben de neiging om na verloop van tijd vervelend te worden als er herhaaldelijk naar wordt gekeken tijdens een presentatie op een podium of scherm voor een publiek.

En tot slot natuurlijk het presenteren zelf

Als u geen afstandsbediening hebt, kan het moeilijk zijn om PowerPoint te presenteren. Als uw laptop hier ook geen optie voor heeft, druk dan gewoon op de terugknop op het scherm in plaats van met de vingertoppen op elke pagina te tikken. Tenzij het elektronische schermen zijn waarmee u dit kunt doen zonder iets anders te bewegen!

Zorg ervoor dat u tijdens uw presentatie niet voortdurend naar het scherm kijkt. Probeer indien mogelijk te vermijden dat je een computer gebruikt terwijl je met je publiek spreekt; dit zal hen uiteindelijk afleiden en hun ervaring minder plezierig maken voor jullie beiden! Kijk in plaats daarvan af en toe even weg, zodat ze kunnen zien wat er op jouw scherm staat zonder dat het voelt als een inbreuk op hun persoonlijke ruimte.

Als je presenteert, dwaal dan niet plotseling af naar andere onderwerpen. Je raakt dan snel de draad kwijt en het kan moeilijk zijn voor jezelf om weer terug te komen in je oorspronkelijke verhaal (eeee waar was ik?). Geef een of twee vragen op bepaalde momenten tijdens de presentatie als gelegenheid voor feedback van het publiek – dit helpt ervoor te zorgen dat ze geïnteresseerd zijn in wat je tot nu toe hebt gezegd! Zorg ervoor dat alle communicatie duidelijk is door duidelijk te spreken met voldoende volume; als er enige bezorgdheid is over de articulatie, neem dan zeker hun suggestie over hoe je je het beste van tevoren kunt voorbereiden.